Vasalis

Als je een landschap was is een literair muzikale voorstelling rondom de poëzie van M. Vasalis. De gedichten worden muzikaal vertolkt door mij, Vita Pagie, pianist Kristjan Martinsson en celliste Chieko Donker Duvis. De live projectie is gemaakt en wordt uitgevoerd door beeldend kunstenares Salomé Roodenburg. 

De gedichten van M. Vasalis resoneren in mij: deze poëzie bevat zoveel melodie, zoveel muziek. Vasalis dicht veel over muziek bijvoorbeeld als ze een boom beschrijft in het gedicht ‘Aan een boom’: ‘je bent gemaakt om te bewegen in lange lijnen als een langzame muziek.’ Of in hetzelfde gedicht beschrijft ze dat er muziek zit in het alledaagse: ‘Ik heb een boom omhelsd. Hij was niet groot, zijn bast was hard, maar ik voelde duidelijk het kloppen van een hart.’ Haar gedichten zijn breekbaar en krachtig tegelijk en raken iets essentieels. In mijn muziek heb ik geprobeerd de lading van haar gedichten zo goed mogelijk uit te drukken. 

Als je een landschap was is een prikkelende voorstelling waarin geoefende musici elementen uit de jazz, klassieke muziek en vrije improvisatie combineren en de gedichten van Vasalis op een verfrissende manier laten horen.  

De voorstelling is zeer geschikt voor middelbare scholen, in het kader van de vakken Nederlands, Muziek en CKV.