Over mij

Zingen: het is zo vanzelfsprekend voor mij dat ik geen dag zonder kan. Zo vanzelfsprekend, dat ik me pas op mijn 16e realiseerde dat ik er talent voor had. Toen besefte ik dat ook de stem een instrument is en het instrument waar ik me het best in kan uiten. Ik luisterde naar Ella Fitzgerald en bewonderde haar virtuositeit, haar bijna achteloze manier van zingen en vooral haar enorme expressiviteit. Zo vrij te kunnen zingen, dat wilde ik ook.

In 2011 begon ik aan de opleiding jazz-zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Gedurende vier jaar had ik daar alle tijd om te ontdekken wat ik allemaal uit mijn stem kon halen. Dat was geweldig. Naast jazz kreeg ik ook de kans om klassiek te studeren en ontdekte ik de Braziliaanse muziek. Maar wat ik het meest bijzonder vind aan deze tijd waren de vele ontmoetingen met andere muzikanten: het spelen in verschillende ensembles, om steeds weer opnieuw te ervaren hoe muziek mensen op een dieper niveau kan verbinden. Zo heb ik ook de mensen leren kennen waar ik nu nog steeds veel mee optreed.

Na mijn afstuderen in 2015 begon het werk als zelfstandig musicus. Ik gaf tijdens mijn studie al concerten maar nu was het opeens echt mijn werk. Ik heb ongelooflijk veel geleerd de afgelopen 4 jaar en ik blijf leren, zowel op zakelijk als op muzikaal gebied. Ik haal nog steeds heel veel voldoening uit zingen. Het instuderen van nieuw repertoire en sinds kort ook het zelf schrijven van muziek, maar ook het optreden natuurlijk. Wat er soms kan ontstaan met het publiek is heel bijzonder. Als mensen geraakt worden door mijn stem vind ik dat heel speciaal.

Ook andere mensen helpen om hun stem te ontdekken is iets wat ik steeds meer ben gaan waarderen. Ik heb een lespraktijk opgezet en ontdekte ook dat ik het dirigeren van koren ontzettend leuk vind om te doen.